Film Naživo je zpět!

Projekt Film Naživo, čerstvě oceněný Českým lvem, přinese nově zážitky z Dejvického divadla, Studia Dva, Husy na provázku a dalších divadel z celé republiky.

NOVINKY JARO 2021

Film Naživo je zpět. Divadlo snímané v unikátních filmových formátech si nově vyzkouší divadelní soubory z celé České republiky. Jak to bude nyní fungovat?

A vy se můžete těšit na nové kulturní zážitky z Dejvického divadla, Studia Dva, Husy na provázku, Švandova divadla, Divadla Na zábradlí, Národního divadla Brno, Jihočeského divadla České Budějovice, Národního divadla Moravskoslezského a dalších. Do konce roku 2021 tak vznikne 40 nových formátů včetně nových dílů kabaretu Late Night Show a pořadu pro děti Domanéž. 

Aktuální program najdete na www.filmnazivo.cz

ROK S NAŽIVO

Nyní to bude rok od doby, kdy proběhly první streamy představení Amerikánka Viktora Tauše. Vedly ke vzniku svébytné kinematografické formy Film Naživo, která nabízí propojení divadla a filmu a možnost sdílení uměleckého prožitku skrze objektiv kamery. V listopadu 2020 se tak internetová platforma filmnazivo.cz. stala domovem živé kultury. 

Tím to však neskončilo. Následně vznikl světový unikát, kterým bylo vysílání terestriální televize živé kultury Televize Naživo. Od jara roku 2020 se zrodilo celkem 70 premiér, z toho dokonce 32 živých přenosů, na kterých se podílelo přes 500 umělců. Výjimečnost celého projektu stvrdilo ocenění filmové akademie – projekt Film Naživo a Televize Naživo získal Českého lva za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Naživo je společným projektem spřátelené společnosti HEAVEN’S GATE Viktora Tauše, souboru Cirk La Putyka a divadla Jatka78.

„Na cestě s Naživo si vážím otevřenosti, se kterou k sobě v čase krize přistoupili lidé z různých oborů s rozličnými pracovními zvyklostmi i podmínkami a otevřeli jeden druhému svá srdce. Bylo k tomu třeba odvahy a pokory. Spojila nás touha zůstat se svými diváky a naším jazykem se stala kinematografie.“

Viktor Tauš

 

„Ocenění Český lev, ale i Divadlo roku je pro mě potvrzením smysluplného spojení třech osobností Tauš, Novák, Kubišta a třech subjektů Heaven’s Gate, Jatka78 a Cirk La Putyka. Najít v této době tři absolutně odlišné týmy s jiným zaměřením – film, cirkusová company a divadelní prostor, režisér filmů a divadla, ředitel divadla a režisér a herec, je samo o sobě unikátní a je to o velikém respektu, vzájemné inspiraci a fascinaci směřování toho druhého či třetího v týmu. To, že si lidé z akademie a kritici všimli, že jsme po celý rok nepřestali a snažili jsme se hledat v této době cesty, jak udržet živou kulturu při životě, je velké zadostiučinění, ale také je to velká zodpovědnost, se kterou budeme muset umět pracovat. Dosud od nás nikdo nic neočekával, nyní se však vrháme do druhé etapy a je cítit větší tlak, je nutné si tedy udržet dál spontánnost, živelnost a trošku toho punku.“

Rosťa Novák ml.

 

„Je to zvláštní doba. Kdo by byl před rokem řekl, že divadlo vyhraje Českého lva. A teď už si jen přát, aby to, co covid spojil, další události nerozpojí a film a divadlo to v projektu Naživo potáhnout spolu ještě dalších pár let.“ 

Štěpán Kubišta

Koupí vstupenky podpoříte umělce v této nelehké době. 50 % ceny vámi zakoupené vstupenky putuje jednotlivým souborům. Zbylých 50 % bude využito pro vznik nových pořadů. Díky tomu se můžete neustále těšit na nové online zážitky.